Гончар крокує Херсонщиною. Підсумки

3 квітня 2018 року відзначається 100-річчя від дня народження видатного українського письменника Олеся Терентійовича Гончара (1918-1995). З нагоди роковин славетного українця бібліотеки Херсонської області приєдналися до великої літературної естафети “Гончар крокує Херсонщиною”, ініційованої комунальним закладом “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара” Херсонської обласної ради. Не лишилася осторонь від цієї шляхетної акції і Херсонська централізована бібліотечна система: в багатьох наших філіях протягом 14-21 березня відбулися різноманітні заходи на вшанування письменника.


Херсонською централізованою бібліотечною системою було розроблено сценарій загальносистемної години пам'яті "За мить щастя", яка пройшла в багатьох бібліотеках; бібліотекарі філій також розробляли власні заходи й акції на вшанування письменника. Вона відбулася в чотирнадцяти бібліотеках-філіях. Частина цих бібліотек, окрім загальносистемної акції, використовували й інші форми роботи для популяризації імені й спадку Олеся Гончара. Також ще чотири бібліотеки, які не брали участі в загальносистемній годині, організували інші заходи (зіркове портфоліо, книжкові виставки, тематичні перегляди літератури) на вшанування пам'яті письменника.


Важливим елементом заходів була їхня успішна популяризація в соціальних мережах. Публічні сторінки бібліотек філій робили анонси, а після успішного проведення заходів – публікації про них. Координація роботи в соцмережах здійснювалася зі сторінки "Херсонська централізована бібліотечна система", яка двічі (2 та 14 березня) анонсувала долучення бібліотек міста до естафети, а протягом 15-21 березня публікувала звіти про проведені заходи в окремих філіях.


Бібліотекарі міста констатують, що марними виявилися побоювання ніби спадок Олеся Терентійовича може стати нецікавим та забутим. Нові покоління як і раніше звертаються до творчості письменника, насолоджуються його живою українською мовою. Між учнями з романів Гончара та сучасними учнями вже більше півстоліття, але як і раніше читачів турбують їхні долі, як і раніше юні читачі вчаться долати труднощі на їхньому прикладі.

Отже, участь Херсонської централізованої бібліотечної системи у Великій літературній естафеті "Гончар крокує Херсонщиною" слід визнати вдалою й корисною як для бібліотекарів та постійних користувачів бібліотек, так і для херсонської міської громади в цілому.


Як естафета проходила у кожній з наших бібліотек Ви можете довідатися зі спеціального електронного видання, яке ми підготували за підсумками її проведення. Тож шукайте себе на сторінках публікації та дізнавайтеся як колеги-бібліотекарі підійшли до вшанування Олеся Терентійовича.


Ми щиро вдячні всім бібліотекам-філіям нашої системи, що долучилися до естафети й сприяли збереженню пам'яті про видатного українського письменника, що так палко любив Херсонщину.

Коментарі