БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ ДЛЯ ЮНАЦТВА ЯК ЦЕНТР ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО МОЛОДІЖНОГО СОЦІУМУ






Своїм професійним доробком діляться співробітники бібліотеки-філії №23 Зєбєлян  Т.О. та Калігорська  С.І. До речі, саме ця стаття була опублікована у журналі "Бібліотечна планета"



БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ ДЛЯ ЮНАЦТВА ЯК ЦЕНТР ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО МОЛОДІЖНОГО СОЦІУМУ
ОДНІЄЮ з найцікавіших і значущих культурно-просвітницьких установ Дніпровського району м. Херсона є бібліотека-філія № 23 для юнацтва ім. 
І. Багряного, що обслуговує понад 3 тис. осіб. До послуг користувачів майже 25-тисячний книжковий фонд різноманітної тематики, креативні й цікаві масові заходи до визначних подій і дат, тепла атмосфера та професіоналізм працівників.
Слід зазначити, що бібліотеки завжди оперативно реагують на будь-які важливі процеси і події, що відбуваються в Україні та світі. Підтримуючи курс нашої країни на інтеграцію в європейське співтовариство, публічні бібліотеки ставлять собі за мету допомогти пересічному громадянину детально ознайомитись із принципами функціонування, напрямами роботи ЄС, політикою взаємовідносин між країнами-учасницями, тенденціями розвитку держав-членів, привернути увагу користувачів до проблеми євроінтеграції України і показати її в різних аспектах. Крім того, з метою виховання в української молоді почуття толерант-ності та поваги до інших націй і народностей, розвитку європейської співдруж-ності, співробітництва, ідей гуманізму, миротворчості, а також на виконання Державної цільової програми інформування громадськості з питань європейсь-кої інтеграції України на 2008-2011 роки колектив бібліотеки-філії № 23 ім.        І. Багряного постійно шукає ефективні, інноваційні форми, методи і підходи до інформаційно-просвітницької роботи.
У 2011 р., використовуючи сформований масив відповідних інформаційних тек, напрацьований досвід проведення та апробування різноманітних інтерактивних масових заходів (як традиційних, загальновідомих, так і власних, авторських) зазначеної тематики, тісну співпрацю бібліотеки з товариствами національних меншин Херсонщини, а також зважаючи на величезну актуальність євроінтег-раційної проблематики та інтерес до неї серед молоді - користувачів бібліотеки, було створено Інформаційно-освітню платформу «Україна на шляху до Європи». Це унікальний краудсорсинговий проект, спрямований на розв’язання багатьох суспільно значимих завдань силами нашої бібліотеки, волонтерів, Євроклубу при Херсонському державному університеті (ХДУ; керівник А. Кулик), які координують свою роботу за допомогою інформаційних технологій. Для всебічного висвітлення діяльності однойменної платформи в соціальних мережах був створений Інформаційно-освітній ПОРТАЛ (П - прогресивний, О - об’єднувальний, Р — реформувальний, Т - толерантний, А - амбіційний, Л - ліберальний осередок молоді та всіх небайдужих). Мета проекту - формування на базі бібліотеки толерантної, демократичної платформи для конструктивного діалогу учнівської, студентської молоді та юнацтва щодо питання євроінтеграції України, посилення взаєморозуміння між молодими людьми з України та країн ЄС, надання оперативної інформації щодо навчання і роботи за кордоном. Основне завдання проекту - просування в молодіжний соціум загально-європейських цінностей: демократії, верховенства права, прав людини, свободи слова, високих соціальних стандартів тощо. У ході реалізації цього проекту було проведено низку цікавих та соціально значимих заходів: слайд-презентації, інформаційно-освітні дайджести, ігри, вікторини, віртуально-візуальні екскурсії, Дні країни, Дні Європи, веб-конференції тощо. Приміром, за участю спеціалістів Інформцентру ЄС при ХДУ та членів Євроклубу університету в бібліотеці відбу-лась експрес-подорож «Нотатки на глобусі: Франція», складовими частинами якої були евристична бесіда з елементами інтерактивного спілкування, відеопрезентація, міні-вікторина, відкритий перегляд, заходи до різноманітних пам’ятних дат і днів, що відзначаються європейською спільнотою. Зокрема, засобами Інтернету привернути увагу юнацтва до проблем насилля та злочинності, до пошуку виходу із небезпечних ситуацій, навчити підлітків правил етикету підчас спілкування з однолітками з України та інших країн у соцмережах стало головною метою інформаційно-правового міксу (виховної години інтерактивного спілкування) «Віртуальна агресія: способи розпізнання та захист», який був підготовлений нашою бібліотекою для старшокласників НВК № 48 до Міжнародного дня боротьби з насиллям та Міжнародного дня толерантності. З непідробним інтересом школярі прослухали інформаційно-консультативну бесіду «Небезпека кібербулінгу», отримали тренінг-блок корисних порад «Кодекс вихованого блогера», взяли участь у зікторині-грі «Правові основи безпеки в Інтернеті».
Слід зазначити, що вказаний проект був презентований на Форумі інноваційних ідей Херсонської ЦБС і викликав жвавий інтерес колег та користувачів інших бібліотек.
На початку 2016 р. бібліотека-філія № 23 стала переможцем конкурсу на участь у проекті УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках за підтримки Європейського Союзу (програма «Еразмус +»). У конкурсі взяли участь 163 бібліотеки з усіх областей України. З них конкурсне журі відібрало 83 бібліотеки, і зокрема нашу, в яких у 2016 р. було створено Пункт європейської інформації (ПЄІ). До речі, наша книгозбірня – єдина серед переможців бібліотека-філія (інші переможці - центральні та обласні бібліотеки).
У рамках проекту апробовуються цікаві інтерактивні інноваційні форми та методи соціокультурної роботи. Так, у дев’ятикласників ЗНЗ № 52 м. Херсона була унікальна можливість якомога більше дізнатися про Швейцарію, взявши участь в інтерактивному євроасорті «Нотатки на глобусі: Швейцарія». Захоп-ливою віртуальною мандрівкою країною став для школярів перегляд відео-роликів «10 цікавих фактів про Швейцарію», який супроводжував розповідь бібліотекаря про своєрідність історії, економіки, культури цієї країни. Зацікавив учасників заходу і бібліографічний огляд літератури з відкритого перегляду «Швейцарія: стежками Вільгельма Телля». Але найбільший інтерес викликала дегустація смаколиків зі Швейцарії (сиру та шоколаду), на якій підліткам пропонувалося самим визначити склад та особливості цих наїдків, дізнатися про розмаїття страв швейцарської кухні. Також велике задоволення школярі дістали, взявши участь у грі-вікторині «Чи знаєте ви Швейцарію?». Найактивніші учасники гри отримали невеликі призи.
Під час заходу «День країни, або Час цікавих вражень: Німеччина» старшокласники ознайомлювалися з національним духовним, культурним надбанням цієї європейської країни, з традиціями та особливостями сучасних німців, з перспективами навчання молодих українців у вишах Німеччини, з туристичними принадами країни тощо. Евристична бесіда «Серце Європи — Німеччина», гра-вікторина «Ці дивні німці...», відкриті перегляди-презентації «Нотатки на мапі» і «Готуючись до уроку: методичний сезам» (у рамках Року німецької мови в Україні), відеопрезентація «ТОП-5 найкращих міст Німеччини» - все це привернуло увагу та викликало захоплення в учасників заходу.
Започаткувала бібліотека і кілька власних, авторських цікавинок на кшталт «проект у проекті». Так, у рамках проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» і за допомоги Херсонського обласного польського товариства «Полонія», з яким нас по-
єднує багаторічна плідна творча співпраця, в нашій бібліотеці створено невеликий Музей регіонів Польщі. Завдяки цьому містяни мають змогу дізнатися про культурне надбання і регіональне розмаїття народів Польщі, що сприяє зміцненню дружніх стосунків, порозумінню та співпраці двох країн. Екскурсії міні-музеєм  уже стали традиційними та мають велику популярність серед відвідувачів бібліотеки. Взаємовигідні стосунки з польським товариством тривають. Зокрема, бібліотечні працівники взяли активну участь в оформленні культурно-просвітницького намету товариства «Полонія» на День Європи в Україні (у рамках театрального фестивалю «Мельпомена Таврії»), де провели промоакцію бібліотеки та Музею регіонів Польщі. Відвідувачам намету було роздано інформаційні буклети, які висвітлювали діяльність музею, колекцію польської літератури в нашій книгозбірні тощо.
Бібліотека взяла участь в Інтерактивному відеоярмарку ідей пунктів європейської інформації, запропонувавши на «продаж» інноваційний захід - міні-проект, реалізований ПЄІ книгозбірні. Завданням цього міні-проекту є сприяння долученню херсонців до європейської культури, зокрема, їх інформування про лауреатів Нобелівської премії в галузі літератури, книги цих письменників на друкованих та електронних носіях. Користувачам було запропоновано «Проект у проекті "Європейська Нобелівка"», що передбачав проведення низки заходів з використанням малих форм бібліографії: відкритих переглядів-презентацій, групових та індивідуальних інформаційних хвилин. Також було підготовлено буклети, пам’ятки, книжкові закладки, флаєри тощо.
У січні 2017 р. нашу філію було запрошено на телебачення для участі в програмі «Ранок на Скіфії». Зокрема, йшлося про діяльності нашого ПЄІ (відеорепортаж ТРК «Скіфія» про цю подію можна переглянути на офіційному сайті каналу та на сторінці бібліотеки у Facebоок).
Двері бібліотеки завжди відчинені для наших користувачів, небайдужих та зацікавлених містян, креативної молоді.
У бібліотеці кожен може оперативно отримати найсучаснішу інформацію щодо Європи, долучитися до безмежного світу європейської культури та історії, відкрити для себе і захопитися неповторною літературою та ознайомитися з дивовижним європейським мистецтвом. Уся ця інформація представлена на різних носіях - друкованих або електронних, відповідно до бажання та можли-востей користувача. До речі, бібліотека має багату колекцію електронних видань щодо країн, окремих регіонів, міст та культурних установ і пам’яток Європи.
До послуг відвідувачів також вільна зона Wi-Fі. У рамках ПЄІ діє Пункт соціально-правової адаптації, що надає інформаційну та консультативну підтримку не тільки молоді, яка планує навчатися або працювати в європейських країнах, а також вимушеним переселенцям, учасникам АТО, демобілізованим та мобілізованим воїнам, учням та студентам, молодим спеціалістам та ін.
У бібліотеці оформлено стенд щодо діяльності ПЄІ, який постійно оновлюється та поповнюється новими матеріалами.
Як показав досвід роботи, ПЄІ забезпечує вільний безкоштовний доступ до інформаційних, технічних, організаційних ресурсів бібліотеки з метою надання користувачам всебічної інформації щодо Європи, країн ЄС, євроінтеграційного поступу України, дjпомагає навчальному процесу учнівської та студентської молоді, сприяє реалізації низки важливих реформ та запровадженню європейсь-ких стандартів і норм, що піднесуть якість життя українських громадян на новий рівень, тощо.
Робота бібліотеки в рамках проекту УБА «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» дала конкретні результати: низка користувачів закладу, скориставшись нашими інформа-ційними ресурсами, отримала можливість стажування, навчання, праце-влаштування в європейських країнах за грантовими міжнародними проектами, деякі учасники заходів стали волонтерами та активними відвідувачами книгозбірні.
На жаль, бібліотека має певні труднощі та проблеми, що перешкоджають успішнішій реалізації
проекту УБА, зокрема це стосується ІТ-ресурсів. Але працівники бібліотеки-філії № 23, незважаючи на ці тимчасові (маємо надію) труднощі, працюють на перспективу, апробують нові сучасні й ефективні форми та методи роботи, впроваджують власні авторські розробки. 

Коментарі

Дописати коментар