Як залучити користувачів до читання або нові форми роботи з використанням нових технологій

Блукаючи по мережі Інтернет можна знайти чимало цікавих форм роботи з читачами. Це і цікаві масові заходи, і спілкування он-лайн, і різноманітні відео ролики, але не так багато форм, які дійсно залучають до читання і дозволяють людям котрі зовсім негативно відносяться до читання змінити свою думку. Тож натрапивши на інформацію про інтерактивну літературу одразу захотілось повідомити своїх колег про неї.
Інтерактивні книги (або інтерактивна література) - це порівняно новий тип електронних книг, які являють собою логічне продовження та удосконалення так званих книг-ігор.
Основна особливість цього типу літератури в тому, що одна книга має кілька варіантів розвитку сюжету, який приходить до різних закінченнях в залежності від вибору читача-гравця тих чи інших доступних дій.
Основна відмінність інтерактивних книг від книг-ігор в тому, що в них, крім розвилок сюжету, є ще більше ігрових моментів, які можуть виражатися, наприклад, в наявності у гравця певного інвентарю або у вбудованих в книгу різноманітних міні-ігор.
Інтерактивні книги цікаво не тільки читати, а й створювати, даючи волю власній фантазії! Для створення таких електронних книг-ігор Вам знадобиться спеціальна програма, AXMA Story Maker  її можна безкоштовно скачати або ж створювати книгу он-лайн. Не обов’язково при цьому бути письменником чи програмістом.(детальні уроки роботи з цією програмою в нашому блозі вже скоро)

Також є такий різновид інтерактивної літератури як візуальні новели (а точніше, романи) - це особливий вид текстових ігор, в яких гравцеві пропонується прочитати деяку історію, забезпечену картинками і побудовану у вигляді діалогів (або монологів) ігрових персонажів. При цьому оповідання може бути нелінійним! Тобто, залежно від вибору гравця в потрібні моменти гри, її сюжет буде змінюватися.
Сучасні візуальні новели зазвичай можуть бути забезпечені не тільки картинками і текстом, але також музикою, відео і анімацією. Це дає можливість використовувати їх не тільки як просто ігри, але і як навчальні матеріали (наприклад в початкових класах школи)! Створити подібну гру не надто складно, якщо мати для цього сучасне програмне забезпечення, заточене під створення візуальних романів.  Одним із них  Ren'Py яку можна безкоштовно скачати

Використані ресурси
1.                  Богданов Р. Интерактивные книги [Електронний ресурс] /Лучший бесплатный софт. – Режим доступа: http://www.bestfree.ru

Интерактивные книги [Електронний ресурс] /Библиотеки и молодежь.-Режим доступа:http://blog.rgub.ru/libex/
                                                                                                                                методист - Всяких В. К.

Коментарі