Перший форум відкритих даних Open Data Forum .

Співробітники Херсонської Центральної бібліотеки ім. Л. Українки організаційно-методичного відділу та інтернет-центру прийняли участь у  Першому форумі відкритих даних Open Data Forum . Захід організував фонд "Об'єднання" www.fundunion.org  за підтримки херсонського міської ради.
Згідно інформації в Вікіпедії: «Відкриті дані — це концепція, за якою певні дані мають бути вільними для використання та розповсюдження будь-якою особою, за умов дотримання правил атрибуції та/або share-alike ліцензії. При цьому, під вільністю розуміють умови прийнятні для широкого загалу. Так, наприклад, дані можуть бути доступні за невелику плату, що покриває витрати на їх створення та розповсюдження. Концепція відкритості даних загалом не нова, але її активне поширення почалось з розвитком інформаційних технологій та Інтернету, зокрема. Треба зазначити, що серед множини відкритих даних окрема увага приділяється відкритим державним даним, як інструменту оцінки та контролю роботи влади та держави, що входить до моделі електронного уряду.» Такий форум на нашу думку  має безпосереднє відношення до бібліотек. Адже  публічні бібліотеки в Україні знаходяться в центрі системи забезпечення інформацією та інформаційними послугами на місцевому рівні і відіграють важливу роль у розвитку цих послуг. Задовольнити інформаційні потреби користувача, зробити доступною для нього інформацію  саме в цьому полягає одна із найважливіших соціальних функцій бібліотек. Тому відвідати Open Data Forum  було не просто цікаво, а й необхідно.


Відкрили захід мер Херсона Володимир Миколаєнко і глова фонда «Об’єднання» Юрий Антощук. Найцікавішими стали виступи гостей з Києва: експерта з питань врядування і громадянського суспільства, програма «Демократизація і права людини в Україні», Програма розвитку ООН в Україні Зубко Діана «Україна в контексті кращих міжнародних практик роботи з відкритими даними»; менеджер зі зв’язків з громадськістю Центр політичних студій та аналітики Кульчицький Олександр «Особливості проекту «Відкритого бюджету» та можливості для міст» представниця Американських Рад з міжнародної освіти ACTR/ACCELS Грищенко Вероніка «Освітні можливості, які надає посольство США та Американські Ради з міжнародної освіти в Україні»; а також гостя з Великобританії  Mike Waldron, програма «Активні громадяни», британська Рада в Україні «Роль активних громадян у розвитку власних міст». Також виступили представники влади міста Херсон, яким частково вдалося  за допомогою інформаційних технологій відкрити дані своєї діяльності.
                                                                                                                методист - Всяких В.К,

Коментарі