«У світ через мистецтво» семінар популяризації літератури з мистецтва

Немов ковток свіжого повітря став семінар для бібліотекарів читальних залів Херсонської ЦБС. Кожен учасник мав змогу відчути силу мистецтва на собі, отримати гарні враження, поспілкуватися з колегами та познайомитися з цікавими та корисними бібліотеці людьми.
Розпочався семінар "просто неба" біля Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка. Творчий настрій створила сама природа . Яскраве сонце зігрівало душу та тіло, а композиції осені вражали своєю різнобарвністю та яскравістю надихаючи кожного з нас на відчуття прекрасного.



Заступник директора Танчик Валентина Іванівна оголосила програму та побажала всім результативної роботи.
Безпосередньо у художньому музеї учасники прослухали екскурсії та переглянули виставки:
- «Українське та російське мистецтво кінця ХVІІ – початку ХХ ст.» - твори живопису, графіки та скульптури .
- «Твори європейських майстрів ХVІІ – ХХ ст. в скарбниці музею» - виставка творів живопису та скульптури.

- «Імена загублені в віках» - виставка творів невідомих художників ХVІІ - початку ХХ ст.
- «Мамайчуки. Погляд поза часом» - проект широкого громадського звучання автором якого виступає народний художник України – Анатолій Іванович Мельник. Вперше в Херсоні була презентована 14 жовтня до Дня Українського козацтва та Дня захисника України. Включає понад 40 живописних робіт. Це величезні монументальні полотна з самобутніми гостро-соціальними сюжетними композиціями, панорамні пейзажі, декоративні квіткові мотиви.


- «Скульптурна сюїта» твори неординарного українського скульптора, уродженця м. Цюрупинськ Херсонської області Федоровича Вадима Валентиновича з його вишуканим авторським ліпленням, використання властивостей різних матеріалів, нестандартним підходом до кожного твору .
- Творчість земляка О. Шовкуненка неперевершеного майстра пензля . Після перегляду якого всі отримали альбоми музею та рекламні буклети.
У ході спілкування працівники музею розповіли про свою інтерактивну роботу та можливі шляхи співпраці з бібліотеками-філіями. Так, музейну гру «Виставковий турнір» можливо провести в бібліотеці. Робота над проектом якої почалася восени, коли музей став одним з 14 переможців всеукраїнського конкурсу міні-грантів у рамках семінарської програми «Презентаційна продукція і промоція музею» в межах проекту «ProMuseum». Також лекцію-екскурсію на замовлення та кіноперегляди при бажанні можна провести в буд-якій бібліотеці міста. Такі види роботи в бібліотеці сприяють не тільки подальшій роботі у плані формування естетичного смаку користувачів але і популяризації сучасної книги з питань мистецтва.

І на останок здійснили ексклюзивну екскурсію на музейну башту «Подорож у колиску часу» де мали змогу оглянути історичний центр Херсону з висоти пташиного польоту та дізнатися трохи більше про історію будівлі Художнього музею, що по праву є однією з візитних карток міста, де пульсує, відраховуючи хвилини життя міста, музейний годинник.

Отримання практичних та теоретичних знань продовжилось в бібліотеці-філії № 3. Де зустрілись з гостями котрі виявили бажання співпрацювати та з їх допомогою стало можливо ефективно популяризувати літературу з мистецтва це: директор херсонської обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України – Іванченко Юрій Миколайович, відповідальний секретар по творчим питанням з Союзу фотохудожників - Савельевим Вячеславом Вікторовичом, бібліотекарем Херсонського таврійського ліцею мистецтв - Поповою Аллою Василівною.
Головний методист Матвєєва Ольга Олексіївна в презентації «Мистецтво та його роль у суспільстві та житті людини» ознайомила з поняттям, видами, функціями мистецтва, досвідом роботи вітчизняних та зарубіжних бібліотек.

Завідуюча організаційно-методичного відділу Козак Інна Миколаївна підготувала методичні рекомендації з різноманітними формами та назвами присвяченими мистецтву ( матеріали вже скоро на нашому блозі).
І на останок кращий досвід бібліотек-філій Херсонської ЦБС у напрямку «Потенціал літератури з питань мистецтва» висвітлили бібліотека-філія № 9, 15, 3.
Семінар закінчився обговоренням почутого. Учасники активно ділились враженням та висловлювали щиру подяку всім організаторам та гостям.

"Искусство – как поиски алмазов. Ищут сто человек, находит один."
 Владимир Алексеевич Солоухин
                                                                                  


                              





  методист Всяких В. К.

Коментарі