Соціалізація та духовне відродження людин

(методичні поради).
Соціалізація- комплексний процес,засвоєний індивідом певної системи знань, норм і цінностей, які дозволяють йому бути повноправним членом суспільства. Соціалізація – це розвиток і самореалізація людини протягом життя в процесі засвоєння і відтворення культури суспільства. Процес соціалізації особистості проходить відповідно до статі та етапів життя, які поділяються на дитинство та юність, молодість та зрілість, старість. Взагалі, соціалізація відноситься до тих життєво важливих факторів, завдяки яким люди вчаться не тільки жити разом, але і ефективно взаємодіяти. Соціалізація насамперед, передбачає активну участь самої людини в освоєнні культури людських відносин, у формуванні соціальних норм, ролей та функцій. Зупинимось на ролі бібліотек у вирішенні проблем інформаційної соціалізації користувачів різних вікових груп: звернемо увагу на соціальну адаптацію, активний процес пристосування до соціального середовища, спрямований на збереження й формування оптимального балансу між собою,внутрішнім станом і навколишнім середовищем у даний час та з перспективою на майбутнє.


Процес соціалізації молоді характеризується загостренням молодіжних проблем, про що свідчать як втрата ідеалів та життєвого оптимізму та посилення стану тривожності,нерівні можливості в отриманні освіти та збільшення числа молоді серед безробітних, значна економічна залежність від батьків та кризові явища в шлюбно- сімейних відносинах, незадовільний стан здоровя, зростання рівня соціальних відхилень та низький рівень загальної культури.Завдання бібліотек на сучасному етапі- не залишити молоду людину сам на сам з інформаційною агресивностю сучасного суспільства, дати можливість кожній молодій людині соціальні знання. Книжково- ілюстративна виставка «Світ підлітка і підліток у світі» з епіграфом вислову Федора Достоєвського «Із підлітків створюються покоління» має читацьку адресу- юнацтво.Елементами оформлення такої виставки стануть уламки скла- метафори гострого конфлікту між оточуючим світом та власним світом підлітка, на яких написані розділи:

1. Парадокси підліткового віку.

2. Підліток і право.

3. Шкідливі звички: міраж і дійсність

4. Підліток та субкультура

5. Світ підлітка: бібліотека,книги,Інтернет?

Назви виконуються в асоціативній кольоровій гамі.Наприклад, для першого розділу обрати зелений колір, як символ надії та тимчасовість вікових підліткових проблем, для третього розділу- домінуючий червоний колір, тобто, звернути увагу на дане утвердження.

Виставку «Світ сім’ї – світ, в якому ми живемо» рекомендуємо створити з книг про стратегію виживання сімей під час і після соціальних колапсів, сімейні цінності, проблеми подвійної гендерної безпеки/протиріччя між професійною та сімейною діяльністю/, роль бабусь та дідусів у сім’ї. Наскрізна тема виставки- сімейні історії, бажано використати композиційний прийом, наявність якого це презентація виставки самих молодих мам або ж майбутніх матусь. Сьогодні бібліотека повинна приділяти більш уваги організації родинного дозвілля дітей, молоді та їх батьків, індивідуальному інформуванню з питань сімейної педагогіки. Тут в нагоді стане проведення уік- ендів у бібліотеці «Проситься в серце мамина пісня», свята молодої родини «»З усього в світі найдорожче – своє ім’я, і власні діти». Доречним буде огляд літератури «Батьки і діти: життя без конфліктів». Бажано до бібліотеки «заманити» молодих батьків та запропонувати типові чоловічі тематичні експозиції, наприклад «Анатомія чоловіків»: книги про автомобілі, радіотехніку, будівництво, ремонт житла,взаємовідносини в сім’ї, науку управляти грошима і навіть про розвідників і шпигунів. Виразним доповненням останньої ідеї стануть оригінальний антураж- «шпигунська валіза» з навушниками, пістолетом,фотоапаратом,предметами шпигунського гардеробу /плащ, чорні окуляри/, а ще на виставці можливо спроектувати розділ «Шпигунські страждання»- пісні про розвідників.
Інтерактивна виставка «Я та інший», виставка- діалог «Бути людиною серед людей», виставка «Плекайте у серці надію!», виставка- огляд «Толерантність- соціальна форма громадянського суспільства» допоможуть бібліотекарям доповнити цикли заходів таких,як актуальний діалог «Людина: творець чи руйнівник?» розрахований на тих користувачів, кого цікавлять питання недосконалості людини. Орієнтовні питання заходу:

1. Феномен людини з точки зору науки та релігії.

2. Місце людини в світі, сенс її життя.

3. Що робить людину творцем,а що руйнівником.

Під час обговорення доцільно донести до аудиторії ідею про те, що людина, яка працює над собою, інтереси якої не обмежується споживанням матеріальних цінностей, духовно розвинена,- виступає творцем. І, навпаки, людина, яка заради кар’єри, матеріальних благ, життєвих успіхів переступає через мораль, духовність і елементарну етику,- є руйнівником. Поряд з елементарними потребами,задоволення яких забезпечує саме фізичне існування людини /їжа,одяг, житло, тощо/,важливе місце в її житті, духовні потреби, притаманні людині як родовій істоті, потреби, що сформувалися в процесі соціогену. Сюди слід віднести передусім потреби людини в любові та спілкуванні,які в свою чергу, пов’язані з потребами співчуття, розуміння, захисту честі, поваги. Актуальними у бібліотеці стануть психологічні тренінги за участю спеціалістів, актуальне дежа- вю: «Секрети щастя, які вони?», «Що робить нас людиною?», «Як знайти себе і почати краще життя?», «Допоможі своїй долі» сприятимуть психологічній підтримці молодих у соціумі. Сміливіше використайте у своїй роботі інтерактивні обговорення , наприклад, обговорення однієї статті «Цінності, які ми обираємо», «Моральність- основа життя», «Відсутність добра- є зло». Доповненням у такій роботі стануть фотовиставки «Людина у мінливому світі», на якій представлені світлини, що відбивають як позитивні, так і негативні людські вчинки. Організуйте виставку «Сотвори себе власноруч» з такими розділами:

1. Добро творити- себе підносити, зло творити- себе принижувати.

2. Життя- це праця.

3. Музика любові чарівної.

Сьогодні бібліотеки, крім своїх основних завдань, виконує реабілітаційні та благодійні функції. Так дієва активна позиція сприяє розширенню можливостей книгозбірень, робить їх відкритими закладами, створює позитивний імідж. Так впровадження у роботу Дня довіри «Милосердя на книжковій полиці », «Пізнай себе- зрозумій іншого »; адаптація людей поважного віку у релаксаційних залах бібліотек, зонах комфортності, зонах творчості через пластичні роботи: ліплення, малювання, в’язання , сприятиме соціалізації та підтримку цієї категорії громадян; функціонування пунктів безкоштовного доступу до наявних інформаційних мереж та залучення волонтерів для надання консультативних послуг особам пенсійного віку у рамках соціально- педагогічної безкоштовної послуги «Навчання протягом життя»- навчальний курс цифрових технологій , знайомство громади з можливостями Е- урядування, сучасних продуктивних комунікацій з органами влади, що сприятиме адаптації літніх людей до сучасних умов життя. Волонтерська робота волонтерів- читачів бібліотек якраз і стає однією із важливих форм участі їх у громадському житті у напрямку соціалізації.

Зупинимось на прикладі проведення у бібліотеці Тижня толерантності:

понеділок- День відкритості під гаслом «Живи довго і отримуй від цього задоволення» ;вівторок- День тактовності; середа – акції «Хай щасливим буде люд», «Робити ближньому добро-найкращі, найсвятіші побажання»; четвер- День взаєморозуміння .Бажано на цьому Дні провести диспут «Право на захист честі та гідності», де розглядатимуться питання: «Еміграція- право кожної людини чи втеча?», «Душа прозріває від слова», «Духовність- храм душі людської», «Віра зцілить вашу душу».

У наш час вже загальновизнано, що людство вступило у Нову Еру розвитку Землі і Космосу. Різноманітні потрясіння- стихійні лиха, значна депресивність суспільства, хвороби, вказують на те, що шлях до змін нелегкий. .Для того, щоб перехід на новий рівень розвитку був правильним, треба перш за все підвищувати свою духовність, а також розширювати свої знання про нашу планету, як частину Всесвіту. Розкрити значення проблеми радимо за допомогою виставки- питання «Апокаліпсис замовляли?», виставки- заклику «Зупинись , людино!», актуального діалогу «Пустелі земній передує пустеля душ людських», інформаційного колажу «Час натиснути на «стоп- кран», полемічної години «Кризу духовності подолає новий світогляд». Молодь має відчути себе не пасивним глядачем заходів, а стати його активним учасником, тому доречним будуть відкриті діалоги з читачем про цінності здорового способу життя ,профілактиці негативних явищ. Запровадження Дня екології та здорового способу життя різними доступними формами й методами пропагують цінності здорового способу життя; допомагають формуванню позитивних установок та навичок, профілактиці негативних явищ. Літературна експедиція «Природа нам сигналить «SOS», екологічні роздуми «Доля рідної природи- у моїх руках», година обміну думок «Не курити- це стильно та модно!», виставка- порада «Прочитай пресу- від недуги та стресу!», прес- калейдоскоп «Дванадцять місяців здоров’я». Слоганом заходів можуть стати вислів Сократа «Здоров’я-це не все, але все без здоров’я- ніщо». Бібліотекар повинен прагнути зробити інформацію дієвою для всіх вікових груп. Бібліотека працюючи у напрямку вищезгаданої тематики розкриває перед користувачами величезний книжковій світ, забезпечує інформаційну підтримку різноманітних форм корисного проведення дозвілля, тому проведення години застереження «Якщо хочеш довго жити-, то мерщій кидай палити», година корисних порад «Геть паління- ми за здорове покоління», інтернет- години «На руїнах храму душі!», «Будь здоровий!», «Уроки фізкультури, або Рух є життя» підтвердять істину того, що бібліотека стає територією здоров’я для користувачів всіх вікових груп. Зважаючи на те, що 2016-й рік, рік чемпіонату Європи з футболу «Євро- 2016», пропоную Вам використовувати такі форми роботи, як: літературний футбол, євротур, читацький марафон, літературний турнір, єврощоденник. Звертаю увагу, що літературний футбол- масовий захід, який проходить в ігровій формі. Учасникам пропонуються розділитися на дві команди та позмагатися у знанні літератури. Продовжуючи тему здоров’я неможливо не визначити бібліотерапевтичну функцію бібліотек. Бібліотерапія- складова соціальної роботи бібліотек. Душа і слово- поняття вічні. Є безліч різних творів літератури, в яких читач може знайти аби душевну свободу, або навпаки, віддатися смутку чи тузі. Читання книг дозволяє вивести людину з пригниченого стану. Бібліотерапія- це книжкова мікстура, і це одна з форм допомоги користувачам побачити щось нове та красиве. Запропонуйте користувачам книжкову виставку «Літературні ліки від А до Я», «Книжка будує мости та відкриває світи», «Бібліосерфінг: лікування книгою». Пропонуйте книги, що допоможуть «перезавантажити» користувачам мозок, зарядитися оптимізмом і вийти із пригниченого тривожного або навіть депресивного стану.

Якщо вести мову про соціальну адаптацію молоді профорієнтаційного напрямку , то переш за все зверніть увагу на допомогу випускникам шкіл. Варто готувати експре- інформації щодо вибору ВНЗ, умов вступу та навчання, можливості репетітора та тощо. Доцільно створювати конволюти, в яких накопичувати видання з практичними порадами : як психологічно настроїти на іспит, провести психологічне розвантаження, як відповісти на здавалося б, безнадійне запитання. Форми профорієнтаційної допомоги у бібліотеці можуть бути представлені на тематичних стендах, наприклад, «Приміряємо професію», створенням виставок-пропозицій,- рекомендацій,-панорам,-знайомств,-роздумів, таких як «Отримай професію у рідному місті»,«Зроби правильний вибір», «З поглядом у майбутнє», «Світ професій- для тебе». Година професійних таємниць, година нестандартних професій, професійний діалог мають бути проведені із залученням сучасних інформаційних технологій, веб- ресурсів. День професійного читання за вашим бажанням може бути складено з ярмарку професій «Профіленд», довідкового бюро «Бізнес та кар’єра», аукціону професій «Знайди свою справу», інформаційного калейдоскопу «Ти та сучасний світ професій», веб- огляду «Я і соціум: проблеми самореалізації», профорієнтаційної години «Профі- ас», абітурієнт- клас «Суперстуденту».Чим ще може допомогти бібліотека? Зареєструватися на сайті ЗНО, здійснити пошук роботи, вакансій, отримати інформацію про навчальні заклади у форматі реального часу, відвідати соціальні мережі, використати скайп для спілкування.

Сьогодні , мабуть , ні в кого не має сумніву, що без духовного відродження, духовного оновлення, повернення духовності у душі людей неможливо говорити про відродження нашого суспільства, його відповідності нормам цивілізованого існування, законодавчих та реальних гарантій прав та свобод особистості, які є пріоритетними у всьому цивілізованому світі. Якщо ми хочемо мати майбутнє, то маємо зробити все можливе для підтримки паростків нового, які зароджуються сьогодні.

Зупинимось на основних поняттях, які визначають взагалі поняття «духовність»:

· духовність- вимір життя людини

· духовність- це внутрішній світ людини, зв'язок людини з релігією

· духовність-це стрижень, фундамент внутрішнього світу людини

· духовність- це творча спрямованість, наснага людини, триєдність ставлення до природи, світу, до життя.

Духовність-це спосіб розбудови особистості, це, образно кажучи, зустрічі із самим собою: своєю душею, внутрішнім «Я»; вихід до ціннісних інстанцій формування ,конструювання особистості та її менталітету; провідний чинник смислової гармонізації, поєднання образу світу з моральними законами. Тому одним з основних завдань публічних бібліотек має стати відродження духовності засобами літератури та живого слова, оскільки воно допомагає їм у доступній , зрозумілій формі ознайомитися з багатоваріантністю світобачення і сприйняття дійсності, а потім як наслідок, визначитися зі своїми орієнтирами щодо духовного розвитку. Читач має повне право на самостійність та індивідуальність. Однак для пробудження і подальшого духовного розвитку читача- індивіда потрібно в бібліотеці створити відповідні умови. Бо духовність визначає спрямованість усіх розумових, емоційно- почуттєвих, вольових якостей читача, його здатність до самоусвідомлення.

З цією метою в бібліотеках упроваджується метод масового керівництва читанням, в основі якого- знання та облік соціально- психологічних особливостей читача. Сьогодні у діяльності бібліотек України нараховується більше двохсот форм організації дозвілля, серед них значна частина – це масові виховні заходи, зокрема поліфонічні мозаїки нової літератури, « кашпо запитань», диференційовані книжкові етюди, полемічні години, публіцистичні панорами, духовно- просвітницькі діалоги. Наприклад, година духовного спілкування з молоддю «Провідники духовності в Україні» має висвітлити такі постаті у блоках «Державні і громадські діячи» -Богдан Хмельницький,Пилип Орлик,Михайло Грушевський,Михайло Драгоманов,Вячеслав Черновол, «Церковні діячі»- Антоній Печерський,Іван Вишенський,Петро Могила,Іван Огієнко,Феофан Пркопович,Кирило Туровський, «Діячі науки і освіти»- Микола Бердяєв,Григорій Ващенко,Володимир Вернадський,Антон Макаренко,Григорій Сковорода,Василь Сухомлинський., «Письменники та митці»- Тарас Шевченко, Іван Ге, Микола Гоголь, Борис Грінченко, Ольга Кобилянська, Леся Українка, Олена Теліга .

Як писав Г.Сковорода, людина народжується двічі: фізично і духовно. Біля духовної колиски стоїть духовний наставник- учитель,який стає своїм вихованцям другим батьком, матірю, бо прищеплює в душі високі моральні якості віри,любові, надії, глибокої поваги до рідної землі, свого народу, родудержави. Духовне відродження Григорій Сковорода вважає істинним, оскільки людина осягає «божественне в собі», а зародки її духовності є в серці від народження («філософія серця»), але вони не відразу усвідомлюються, бо ій протистоять могутні сили темної тілесності. Необхідно визнати, що Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко ,Павло Грабовський, Василь Стус поєднували творчість із духовною проповіддю, тому бажано для читачів провести інтерактивні заходи історичний пазл «Духовний пророк української нації» (про Т.Г.Шевченка), духовно-поетичний зорепад «Молитвослов від Василя Стуса», «Плекайте рай в душі своїй» (Іван Франко ), «Будемо жити з вірою в душі»(Павло Грабовський), «Релігія любові Лесі Українки».Не менш цікавим форматом може стати мовознавчий променад «Афоризми у поезії Ліни Костенко» на якому відбудеться художнє осмислення загальнолюдських цінностей у її творчості, а це приклад служіння поезіі, мистецтву, духовності: «Страшні слова, коли вони мовчать», « Поезія-це завжди неповторність, Якийсь безсмертний дотик до душі», «Воно як маєш серце не з льодини, Розп’яття- доля кожної людини», «В життя приходиш чистий і красивий, З життя ідеш заморений і сивий».

У всі часи література була тою домінантою, яка визначили сутність цивілізованого суспільства. Проблема духовності українців: любов до землі, до праці , як основи життя була визначена у творах Марко Вовчок, проблеми національного характеру у творах Олеся Гончара, національна свідомість у творах Бориса Грінченка, Ольга Кобилянська прагнула до самореалізації, до відкриття духовних таємниць. Проблема збереження духовності звучить сьогодні у творах Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Любко Дереш,Оксани Забужко, Ірен Роздобудько, Тараса Прохасько, Юрія Винничука, Юрія Іздрика, Олександра Ірванца , Марії Матіос Олеся Ульянченка та ін. Народ мудро сказав, що «Сонце освітлює людині шлях- книжка дає їй крила», а формування пізвалин духовності повинно відбуватися на тій платформі , що українська література це чинник духовного розвитку особистості та ще звернутися до творчості Івана Багряного,Уласа Самчука,Михайла Ореста, Василя Барки,Юрія Клена, які творили нове художнє слово, мріяли про Україну, незалежну та вільну, засвідченням правдивісті їхніх ідей і прагнень.

Роль письменника у суспільстві надзвичайно важлива. Письменник- це очі , думки та совість суспільства. Чесність, спроможність хоробро дивитись у вічі дійсності і відкрито говорити правду. Надаємо вам для впровадження у роботу цикли книжково- ілюстративних виставок за творами письменства минулого та сучасного «Академія душі», «Нести у люди честь і доброту», виставок- інсталяцій «Маруся Чурай»- перлина української літератури, «Через книгу- до відродження духовності», «Дзвін душі», «Не хлібом єдиним».

Цикл заходів «Книжки, що творять добро» Кожен захід циклу присвячений одній чи декільком книжкам одного автора. Вибір книжки залежить від наявності літератури. Головне, щоб вона зігрівала душу, збагачувала внутрішній світ. Запрпонуйте цікаві книжково- ілюстративні виставки: «Книжка…Скільки мудрого цікавого…», «Навчи своє серце добру», «Серце зігріте любов’ю». «Спішить добро робити вчасно».

Пропонуйте читачам виставку «Сім криниць духовності»

Епіграф:

«Якщо пошукаєш мудрості уважно, то знайдеш велику користь для душі своєї»

Нестор Літописець

Розділи:

1. Роби добро.Бійся скривдити людину.

2. Люби і вмій прощати людям.

3. Стався до інших так, як би ти хотів , щоб ставилися до тебе.

4. Пізнавай себе і світ.

5. Знайди мету свого життя!

6. Не втрачай віри у себе!

7. Зумій сказати «Життя прекрасне!»

У наш час, у зв’язку з орієнтацією діяльності бібліотеки на потреби громади, індивідуалізацією обслуговування користувачів, приділенням особливої уваги забезпеченню їхніх інформаційних, культурних, соціальних, побутових та духовних запитів , створюється образ бібліотеки як центру громади, інформаційного, культурного , духовно- просвітницького центру та центру спілкування та проведення дозвілля. У напрямку роботи з питання духовності представляю вам низку просвітницької роботи:

· актуальний діалог «Світ втомився від насилля і зла»

· година духовного спілкування «Які цінності ми сподіваємо?»

· полемічні години «Чому ми такі?», «Терністий шлях до себе», «Розум на подвиг не здатний, здатна душа»

· вечір- флешбек «Сучасні традиції України»

· бібліодайвінг «Нові книги нового століття»

· християнська етика «Слово боже до людини»

· школа доброти «Добро починається з тебе»

· віч- на віч з собою «Лицем до спокон вічногj, святого»

· літературно- музичні пасхальні вернісажі «Будемо жити з вірою в душі»

· духовні лабіринти «Камінь не стає храмом, поки його не зведемо ми», «Віра зцілить наші душі», «Духовний храм людини: сім’я, родина, рід»

· фолк-час «Різдвяно- новорічна символіка українців», «Січень крокує- свята дарує»

· народознавчий мікс «Пречистої молитви щире слово на вишитім руками полотні»

· година українознавства «Українцями ми народилися», «Пісня- колиска українського народу», «Своя хата- своя правда»

· фолк- тайм «Коштовні самоцвіти народу»

За наявності електронних ресурсів доцільно використовувати слайдові презентації при проведенні культурно- просвітницьких заходів.

І на останок зазначу, що у бібліотеці повинна панувати атмосфера добра і толерантності, повага до різних поглядів, аура тепла і любові. Бібліотека територія спілкування не лише з книгою, а й між людьми, не лише пошуку інформації, а й пошуку істини. Щоденна праця вимагає відповідної атмосфери в колективі, тому намагайтеся жити, як дружня родина, морально підтримуйте один одного:

« Якщо буде світло в душі-буде краса в людині,

Якщо є краса в людині, буде гармонія в долі,

Якщо є гармонія в долі, буде порядок у нації,

Якщо є порядок у нації, буде мир у світі!»

Великий Володимир Мономах говорив «На світанні, побачивши сонце, з радістю, прославляйте день новий і скажіть: Господи, дай мені віку до ліку, щоб я честю, совістю і добром виправдав би життя своє».



Матвєєва О.О.- головний методист
 


Коментарі