Інноваційне та традиційне у створенні презентацій

Сучасний період розвитку суспільства характеризується процесом його інформатизації, що змінює вимоги до бібліотеки. Ми, бібліотекарі, не залишаємось в стороні від цих змін. Ефективне виконання функцій, які стоять перед бібліотеками, можливе лише за умови використання інформаційних технологій.

Допомогти читачам у формуванні і розвитку їх інтересів сприятиме використання такого прийому, як презентація – одна із найбільш впливових на інформаційну поведінку читача. Маючи в бібліотеці комп’ютерну техніку, Інтернет, легко поєднувати інформацію про книгу, творчість того чи іншого письменника з сучасними технічними можливостями, для того, щоб стимулювати читача, розвинути його допитливість. Фактографічну інформацію можна доповнити сучасними комп’ютерними технологіями, ефектом анімації, музичним супроводом. Використання нових інформаційних технологій в цьому випадку розглядається як метод високого емоційно-естетичного впливу на пробудження інтересу читача до того чи іншого твору, інформації. Це один із шляхів розвитку інтегрованої бібліотеки, яка поєднує в собі традиційні та електронні ресурси, застосовує в роботі сучасні і комп’ютерні технології та впроваджує інноваційну діяльність, все заради підтримки читання з метою формування функціонально грамотного суспільства.
Ми живемо в добу, коли презентації перестали бути професійним полем піарників і медійників. Нам, представникам менш публічних професій, все частіше також доводиться долучатися до цього складного мистецтва.
Тим паче, не менш важливим за наші інноваційні ідеї є вміння представити їх «публіці».



Мета створення презентацій — допомогти донести інформацію до читача про об’єкт інформації; допомогти донести інформацію до колег, партнерів про проведену або заплановану роботу.

Сучасна мультимедійна презентація представляє собою сполучення найрізноманітніших засобів подання інформації. Поєднання динамічного зображення, звуку та дизайнерської графіки значно збільшує сприйняття інформації, у порівнянні з текстом, особливо дитячою аудиторією. Використання презентацій у процесі заходів, уроків надає можливість чітко й доступно викласти матеріал і представити його в емоційно привабливій формі.
Активація емоційного впливу на масовому заході із застосуванням мультимедійних засобів пов’язана з тим, що:

  • по-перше, середовище створюється з наочним представленням інформації в кольорі (психологами доведено, що запам’ятовування кольорової фотографії майже в 2 рази вище в порівнянні з чорно-білою);
  • по-друге, використання анімації є одним із ефективних засобів привернення уваги і стимулювання емоційного сприйняття інформації (разом з тим заміна статистичних зображень динамічними доцільна лише в тому випадку, коли сутність об’єкту, що демонструється, пов’язана з процесом, динамікою, відношення яких не може передати статистика);
  • по-третє, наочне представлення інформації у вигляді фотографій, відеофрагментів змодельованих процесів має більш сильну емоційну дію на людину, ніж традиційні, оскільки воно сприяє покращенню розуміння і запам’ятовування фізичних і технологічних процесів (явищ), які демонструються на екрані.

При проведенні масових заходів в бібліотеці також все частіше використовуються презентації – набір слайдів, представлених у певному порядку. Презентація демонструється на великому екрані за допомогою мультимедійного проектора і служить ілюстрацією до розповіді бібліотекаря. В якості інформаційного наповнення презентації можуть бути використані різні види інформації (текстова, аудіо, графічна, анімація, відео та ін.).

Можливості використання мультимедійних презентацій невичерпні. Вони оживляють і прикрашують будь-який захід в роботі бібліотеки. Презентації можуть бути такими:
- Презентація бібліотеки
- Виставка нової літератури
- віртуальна виставка
- Бібліотечний урок
- Вікторина
- Правила користування книгою
- Правила поведінки в бібліотеці
- Бесіда про здоровий спосіб життя
- Віртуальна подорож-знайомство (музей, місто, бібліотеки світу та ін.)
- Презентація книги письменника та знайомство з творчістю
- Краєзнавча подорож
- Звіт про роботу бібліотеки, про проведення заходу.

Презентація - мультимедійний інструмент, який використовується в ході доповідей або повідомлень для підвищення виразності виступу, більш переконливою і наочної ілюстрації описуваних фактів і явищ.

8 простих порад, які допоможуть Вам готувати ефективні презентації.
1. Центр уваги на доповідача. Найголовніше що ви повинні розуміти - на презентацію люди прийшли вислухати вас, а не прочитати разом з вами написи на ваших слайдах. Якщо ви показуєте новий продукт - покажіть новий продукт. Якщо ви презентуєте новий верстат - покажіть його фотографії. Якщо ви готуєте гімн компанії - заспівайте його, нарешті. А ось якщо вам нема чого показати, чи показати щось в живу дуже складно, зберіть презентацію. Ну а вже якщо пішла така збірка, то запам'ятайте: Презентація - це ви і ваша розповідь, то, що показується на стіні - це додаткові матеріали.
2. Принцип "10/20/30". Вперше описаний легендарним венчурним капіталістом силіконової долини, Гаєм Каваскі. Суть принципу:
- 10 слайдів в презентації;
- 20 хвилин часу на презентацію;
- 30-м шрифтом набрано текст на слайдах;
До цього принципу хочеться додати лише ще один секрет, запозичений у Стіва Джобса (Apple). Невропатологи прийшли до висновку, що мозок легко втомлюється, але Стів Джобс не дасть вам втратити інтерес. Протягом презентації він зазвичай кожні 10 хвилин показує можливості нового продукту або нової цікавої особливості продукту, дає слово запрошеним гостям. Тому по середині своєї 20-хвилинної презентації відволікаючи чимось людей, скиньте навантаження, задайте питання по почутому, отримаєте зворотний зв'язок.
3. Головне увагу головним речам. Визначте 10 головних ідей, думок, висновків, які ви хочете донести до слухачів і на підставі них складіть презентацію. Ні в якому разі не вмикайте в презентацію додаткову інформацію - їй місце в раздатковому матеріалі або в ваших словах. На слайдах має бути тільки найголовніше. Адже коли ви приходите в магазин і питаєте щось у продавця хіба він перечитує вам всю інструкцію продукту? Ні! Він презентує виключно переваги продукту, головні і основні моменти, якими цей продукт відрізняється від інших. Коли готуєтеся до презентації відчувайте себе продавцем того, що ви презентуєте. Ваші ідеї, думки, висновки - це ваш товар, від того як ви його презентуєте, залежить ваш успіх.
4. Презентація - це не документ. Завжди дотримуйтесь правилом: Презентації я роблю в PowerPoint, а документи в Word. Не плутайте презентацію і роздатковий матеріал. Хочете донести до слухачів текст доповіді, включите його в окремий Word-файл і прикріпіть до доповіді. У презентацію можна вставляти лише ту інформацію, яка допоможе слухачам краще сприйняти матеріал.
5. Інформація, а не дані. Ви знаєте чим дані відрізняються від інформації? Дані - це набір цифр, фактів, вони не придатні для прийняття рішення. Інформація - це опрацьовані дані, представлені в зручному для сприйняття вигляді, для прийняття рішення. Презентації - це дані, а не інформація для прийняття рішення. Інформацією для розміщення в презентації. До речі, не полінуйтеся підписати діаграму, особисто я, та й не я один, не люблю графіки без підписів і чисел, коли я не бачу цифр, я лякаюся, відчуваючи, що мене обманюють. Висновок: якщо ми хочемо, щоб наша презентація була зрозумілою, доступною і якісною ми включаємо в неї виключно інформацію, а не дані.
6. Підсумковий слайд. Можливо ви помітили, що на всіх концертах, найбільш популярні виконавці виступають в кінці, це пов'язано з тим, що люди краще запам'ятовують те, що побачили останнім. Шоу бізнес в повній мірі використовує цю особливість. Тому завжди робіть підсумковий слайд, в якому ви фіксуєте увагу людей на головному "повідомленні", яке ви хочете донести до них своєю презентацією. Якщо у вашій презентації кілька тем, робіть підсумковий слайд після кожної з тем, а в кінці презентації зробіть сумарний підсумковий слайд - це на 100% дозволить вам забезпечити сприйняття аудиторією головних моментів вашої презентації.
7. Правило - "Схема, малюнок, графік, таблиця, текст". Саме в такій послідовності. Як тільки ви сформулювали те, що хочете донести до слухачів в якомусь конкретному слайді, спочатку подумайте а як це представити у вигляді схеми? Не виходить як схему, подумайте як показати це малюнком, графіком, таблицею. Використовуйте текст в презентаціях тільки якщо всі попередні способи відображення інформації вам не підійшли. 8. Правило "5 об'єктів на слайді". Не потрібно створювати кашу на слайді. Це правило засноване на закономірності виявленої американським вченим-психологом Джорджем Міллером. В результаті дослідів він виявив, що короткочасна пам'ять людини здатна запам'ятовувати в середньому дев'ять двійкових чисел, вісім десяткових чисел, сім букв алфавіту і п'ять односкладових слів - тобто людина здатна одночасно пам'ятати 7 ± 2 елементів. Тому при розміщенні інформації на слайді намагайтеся щоб в сумі слайд містив всього 5 елементів. Якщо це схема, то спробуйте спростити її до 5 елементів. Не вийшло - групуйте елементи так, щоб візуально в схемі виділялося 5 блоків.
8. Одна картинка замінює 1000 слів. При підготовці презентації вам знадобляться картинки. Використовуйте сервіси пошуку картинок Google.Images і Яндекс.Зображення для того, щоб знайти необхідну вам картинку. Просто вводите в рядок пошуку назву того, що вам необхідно і система запропонує вам різні варіанти зображень.

І. Вимоги до структури та змісту матеріалу
  • Стислий виклад матеріалу, максимальна інформативність тексту.
  • Використання слів і скорочень, уже знайомих аудиторії.
  • Відсутність нагромадження, чіткий порядок у всьому.
  • Ретельно структурована інформація.
  • Наявність коротких та лаконічних заголовків, маркованих та нумерованих списків.
  • Важливу інформацію (наприклад, висновки, визначення, правила тощо) треба подавати великим та виділеним шрифтом і розміщувати в лівому верхньому кутi слайда.
  • Другорядну інформацію бажано розміщувати внизу слайда.
  • Кожному положенню (ідеї) треба відвести окремий абзац.
  • Головну ідею треба викласти в першому рядку абзацу.
  • Використовуйте табличні форми подання інформації (діаграми, схеми) для ілюстрації найважливіших фактів, що дасть змогу подати матеріал компактно й наочно.
  • Графіка має органічно доповнювати текст.
  • Пояснення треба розміщувати якнайближче до ілюстрацій, із якими вони мають з'являтися на екрані одночасно.
  • Інструкції до виконання завдань необхідно ретельно продумати щодо їх чіткості, лаконічності, однозначності.
  • Використовуйте емоційний фон (художня проза запам'ятовується краще, ніж спеціальні тексти, а вірші — краще, ніж проза).
  • Усю текстову інформацію потрібно ретельно перевірити на відсутність орфографічних, граматичних і стилістичних помилок.
  • Продуктивність навчання збільшується, якщо одночасно задіяні зоровий і слуховий канали сприйняття інформації (зарубіжні джерела це називають принципом модальності). Тому рекомендується там, де це можливо, використовувати для тексту й графічних зображень звуковий супровід.
  • Дослідження свідчать, що ефективність слухового сприйняття інформації становить 15 %, зорового – 25 %, а їх одночасне залучення до процесу навчання підвищує ефективність сприйняття до 65 %. 
ІІ. Вимоги до врахування фізіологічних особливостей сприйняття кольорів і форм

  • Стимулюючі (теплі) кольори сприяють збудженню й діють як подразники (за спаданням інтенсивності впливу: червоний, оранжевий, жовтий).
  • Дезінтегруючі (холодні) кольори заспокоюють, викликають сонливий стан (у тому самому порядку: фіолетовий, синій, блакитний, синьо-зелений, зелений).
  • Нейтральні кольори: світло-рожевий, жовто-зелений, коричневий.
  • Поєднання двох кольорів — кольору знака й кольору фону – суттєво впливає на зоровий комфорт, причому деякі пари кольорів не тільки стомлюють зір, а й можуть спричинити стрес (наприклад: зелені символи на червоному фоні).
  • Найкраще поєднання кольорів шрифту та фону: білий на темно-синьому, чорний на білому, жовтий на синьому.
  • Кольорова схема має бути однаковою для всіх слайдів.
  • Будь-який малюнок фону підвищує стомлюваність очей і знижує ефективність сприйняття інформації.
  • Чіткі, яскраві малюнки, які швидко змінюються, миготять, легко «вхоплює» підсвідомість, і вони краще запам'ятовуються.
  • Будь-який другорядний об'єкт, що рухається (анімований), знижує якість сприйняття матеріалу, відвертає увагу, порушує її динаміку.
  • Показ слайдів із фоновим супроводженням нерелевантних звуків (пісень, мелодій) викликає швидку втомлюваність, сприяє розсіюванню уваги і знижує продуктивність навчання.
Пам'ятайте!
Людина спроможна одночасно запам'ятовувати не більше трьох фактів, висновків,визначень. 

  • Додаткові вимоги до змісту презентації (за Д.Льюїсом)
  • Кожен слайд має відображати одну думку.
  • Текст має складатися з коротких слів та простих речень.
  • Рядок має містити 6—8 слів.
  • Всього на слайді має бути не більше 6—8 рядків.
  • Загальна кількість слів не повинна перевищувати 50.
  • Дієслова мають бути в одній часовій формі.
  • Заголовки мають привертати увагу аудиторії та узагальнювати основні положення слайду.
  • У заголовках мають бути і великі, і малі літери.
  • Слайди мають бути не надто яскравими – зайві прикраси лише створюють бар'єр на шляху ефективної передачі інформації.
  • Кількість блоків інформації під час відображення статистичних даних
  • на одному слайді має бути не більше чотирьох.
  • Підписи до ілюстрації розміщуються під нею, а не над нею.
  • Усі слайди презентації мають бути витримані в одному стилі
Нові тенденції у створенні презентацій

Презентації — це потужний інструмент, який допомагає гідно представити продукти, ідеї, знання і досвід. Але вся проблема в тому, що привернути увагу, зацікавити і переконати аудиторію презентацією стає все складніше. Вже нікого не здивуєш гарними слайдами, зробленими в класичному PowerPoint. Слухачів «чіпляє» інтерактив, динаміка і нестандартні візуальні ефекти...

На щастя, сьогодні існує багато «фішок», які дозволять представити будь-яку інформацію в доступній і оригінальній формі та зажити славу майстра репрезентативного жанру.

Отож, топ 6 трендів у створенні презентацій:

1. Нелінійна інтерактивна презентація. 
Онлайн-сервіс Prezi. Цей сервіс і досі залишається популярним так аналогічних сервісів або подібних досі немає Як ви знаєте презентація в Prezi виглядає єдиним великим полотном, інтерактивним полем, кожен з елементів якого може бути наближений і акцентований в потрібну Вам мить. Така презентація виглядає нестандартно.
Slides - це новий сучасний інструмент для створення презентацій,
• безкоштовна версія з базовими функціями
• всі презентації створюються онлайн
• орієнтований на навколишнє цифрове середовище.
• є можливість вставляти готову презентацію практично в будь-який контент з Інтеренту синхронізувавши акаунт з хмарним сервісом Dropbox (Дропбокс)
• тепер немає потреби робити Вашу історію лінійної, гортаючи слайди зліва направо: в Slides можно піти в яку завгодно сторону (вліво, направо, вгору і вниз), створюючи «шари» презентації, за допомогою яких створюється зручна для виступу навігація по слайдах
• немає мобільної версії
• в цілому, інструмент дуже цікавий і, цілком можливо, за ним майбутнє. Якщо Ваші потреби лежать на перетині можливостей Slides, то дуже радимо спробувати зробити презентацію

2. Інфографіка.
 Адепти інфографічного способу відображення інформації давно зрозуміли просту істину: люди не хочуть витрачати багато часу і сил на нові знання. І єдиний спосіб полегшити їм завдання: добре структурувати інформацію та дуже лаконічно її представити.
Простіше кажучи, інфографіка — це діаграми, схеми, графіки, карти. І виникли вони аж ніяк не в XXI ст. Зараз існує багато інструментів для створення привабливої інфографіки. До Ваших послуг безліч онлайн-сервісів: Visual.Ly, Easel.Ly , Infogr.am, Piktochart.
Piktochart:
• це веб-додаток з серією безкоштовних конструкторів онлайн
• Інтерфейс зручний а дизайн шаблонів має великий вибір
• За допомогою програми можна також зверстати презентацію, постер і симпатичний звіт з графіками
• можна створити свій варіант і завантажити його в форматі pdf або png
Для зменшення розміру картинки без втрати інформації чи елементів можливо за допомогою онлайн-сервісу https://www.imgonline.com.ua/compress-image.php

3. Анімація.
Динамічні анімаційні презентації стають просто-таки мистецтвом в арсеналі успішної людини. Не обійтись без відео редакторів.
Стаціонарні програми з деякими з них ви знайомі CyberLink, Windows Movie Maker, Nero Video, Openshot найбільш професійний Sony Vegas Pro та ін…
Проблема з форматом відео аудіо скористайся онлайн-конвертером
http://www.online-convert.com
Не всі знають що весь контент, який ви завантажуєте на YouTube, автоматично додається в Відеоредактор. У ньому можна виконувати з роликами різні дії, наприклад:
- об'єднувати кілька відео та зображень і створювати з них нові ролики;
- обрізати відео до потрібної тривалості;
- додавати до відеокліпів музику з колекції схвалених композицій;
- додавати до роликів ефекти за допомогою спеціальних інструментів.

4. Скрайбінг. Це прийом анімації з ефектом промальовування від руки. Зроблена таким чином презентація точно не залишиться непоміченою. Спробуйте програму GoAnimate, PowToon , Moovly Rawshorts і подайте свої ідеї ефектно Мінусом є використання таких програм тільки в онлайні .

5. Сторітеллінг.
Це модне слівце, яке має англійське походження, перекладається дуже просто — «розповідання історій». Це вже скоріше з області літератури, а не технологічних новинок.
Маркетологи говорять: хочете бути переконливими — розповідайте історії. Саме в ритмі живого оповідання мозок найкраще і найефективніше засвоює інформацію. Бо історії ми сприймаємо близько до серця. Ми ототожнюємо себе з їх героями.
Тому, особливо на Заході, вже давно зрозуміли, що успішна презентація — це не сухий опис переваг товару або перелік досягнень компанії, а емоційна історія. Наприклад, як цей товар змінив чиєсь життя на краще. Як діяльність компанії об’єднує людей у спільноту. Як разом з успіхами компанії успішнішими стають її клієнти.

Haiku Deck
• це максимально спрощений ресурс для швидкого створення барвистих презентацій.
• інтерфейс дуже простий
• з його допомогою дуже просто оформити слайди для онлайн-виступу. Головна концепція — стиль мінімалізм (мінімум інформації на слайді). Тут не вийде задіяти складний графік, музику або відео. Сервіс дозволяє створювати презентації формату «картинка + текст», чого часто буває цілком
• незважаючи на всю свою простоту і обмежені можливості, безкоштовна версія Haiku Deck надає всі необхідні функції, включаючи вибір тем оформлення, фонові зображення, якісні шаблони, різні типи заголовків, вставку тексту, графіків і діаграм.


SlideDog — популярний сервіс для створення презентацій з підтримкою широкого спектру форматів.
• Головна перевага сервісу — це можливість інтерактивної взаємодії з користувачами в ході показу прeзентації
• Функція онлайн-обміну дозволяє підключати до спілкування слухачів. Аудиторія також може коментувати пpоцесс і залишати свої відгуки.
• простим, стильним і зручним інтерфейсом
• це не редактор презентацій в чистому вигляді, до якого ми звикли в PowerPoint. Працює сервіс на основі комбінування візуальних компонентів в плейлист — тут ви можете одночасно використовувати відео, зображення, слайди PowerPoint, веб-сторінки, файли у форматі PDF та інший контент. Можна додавати відeо з YouTube. Просто розташовуєте все в необхідній послідовності і зберігаєте, як цільну презентацію. Таким чином, вам більше не доведеться перемикатися між окремими файлами і програмами. Є безкоштовна версія.
• можливо створювати соковиті, інформативні та оригінальні презентації для вебінарів, онлайн-конференцій, майстер-клaссів та ін.

sway.com
• Була рекомендована для використання на зимовій школі молодого бібліотекаря
• Новий продукт Microsoft Office
• програма для створення презентацій нового типу, з можливістю синхронізації на різних девайсах і в хмарних ресурсах.
• Проект включає в себе найкраще, що є в інших програмах Microsoft Word, Excel, PowerPoint
• Створені презентації Sway можна розміщувати в мережі, популярних соцмережах, по відправляти електронною поштою.
• Для отримання доступу до Sway, можна користуватися тим же самим акаунтом, який використовується для роботи з іншими веб-додатками Office Online
• Матеріали, які будуть потрібні для створення презентації Sway, можна взяти, як з власного пристрою, так і з web-сервісів, які підтримують Sway: популярні соцмережі, веб-сервіси заміток, хмарні сховища, відеохостинг YouTube і ін
• Основна перевага новинки - це формат готової презентації
• Програма володіє шаблонами оформлення, цікавими ефектами. Досить лише додати необхідні файли матеріалів для онлайн-презентації і розташувати їх блоки в необхідній черговості. Переглядати готову роботу на сенсорному екрані можна за допомогою клавіші «Стрілка вліво» або «Стрілка вправо». При бажанні, повернутися до корекції, додати, прибрати або поміняти місцями блоки з файлами.

6. Мобільні додатки.
Artisto — додаток для художньої обробки відео і фото на основі алгоритмів нейронних мереж, створене у 2016 році фахівцями. Надає користувачеві 21 фільтр, серед яких є фільтри, засновані на творчості відомих художників (Blue-Dream — Пабло Пікассо), тематичні та інші. Перевагою є те що, навіть відео не дуже високої якості, перетвориться на яскравий мальований відеоролик.

3d панорами за допомогою самартфона можливо створити панораму, яку потім використовувати у своїй презентації.

Не забуваємо про можливість комбінування програм. Так, наприклад, для монтажу відео. Якщо подобаються різні ефекти в різних програмах, як що це буде доречно за сценарієм відеоролика, одну частину можливо зробити в одній програмі іншу в іншій, а потім їх об’єднати. Також не забуваємо про футажі котрі дуже доречно використовувати за їх допомогою можливо зробити відео ефектнішим.

Список використаних джерел

Коментарі