ПІДСУМКИ ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНОЇ АКЦІЇ "СТОП-КАДР" ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ


26-27 червня 2017 р., напередодні Дня Конституції України, херсонський сегмент соціальної мережі Facebook затопили дописи про найрізноманітніші акції, заходи, книжкові виставки, медіа перегляди і навіть міні-концерти – і всі вони були присвячені Конституції України.

Це був своєрідний флеш-моб бібліотек-філій Херсонської централізованої бібліотечної системи, які вирішили нагадати херсонцям про важливість Конституції – невід'ємного атрибуту незалежної держави.

Флеш-моб (а якщо офіційно – загальносистемна акція «Стоп-кадр») є частиною ширшого бібліотечного проекту «Патріотичні херсонці» та мав на меті довести: саме бібліотеки міста є сьогодні провідними центрами патріотичного виховання херсонської громади.

Було кілька передумов для його проведення. В очах громадськості останнім часом занепадає престиж бібліотечної професії, формуються й поширюються негативні стереотипні уявлення про роботу бібліотек. Причиною цих явищ є, серед іншого, недостатня обізнаність широкого загалу зі щоденною роботою бібліотек-філій. Загальносистемна акція «Стоп-кадр» мала «вихопити» один день з життя кожної з бібліотек Херсонської централізованої бібліотечної системи, розповісти про різноманітні аспекти її щоденної діяльності з популяризації українського Основного Закону.

Протягом одного дня – 26 червня 2017 р. – бібліотека-філія мала в режимі реального часу публікувати на своїй сторінці в соціальній мережі інформацію про свою роботу з популяризації вивчення Конституції України в переддень її Дня, додавати фото робочих моментів, розповідати цікаві історії про книги чи читачів.

Ця акція не була конкурсом серед бібліотек і жодною мірою не нав’язувала їм ті чи інші форми заходів. Відтак кожна з херсонських бібліотек підходила до Дня Конституції творчо – хтось підготував дійсно незвичні акції, хтось посилено працював над безперервним оновленням facebook-сторінки у режимі реального часу, хтось запрошував цікавих гостей, а хтось впорався власними силами.

Бачимо, що загальносистемна акція не просто вдалася – вона перевершила всі сподівання. Безліч херсонців різного віку побували на різноманітних «конституційних» заходах, досвід проведення подібних акцій зацікавив бібліотекарів інших міст України.

Як ми уже зауважили, акція «Стоп-кадр» не була конкурсом. Тому ми не визначаємо бібліотек, які краще (чи гірше) впоралися з її проведенням. Комусь припаде до душі один захід, а комусь – інший. Хтось оцінить незвичну ідею, а хтось – вдале фото. Своє ж завдання ми бачимо в тому, щоб зібрати ці матеріали та запропонувати їх Вам. У цьому підсумковому «зводі» матеріалів ми пропонуємо ознайомитися з тими фото, що їх бібліотеки публікували в межах акції на своїх сторінках у соціальних мережах, та формами роботи, які були ними обрані для популяризації Конституції України.

Завантажити підсумковий матеріал можна за цим посиланням.

Коментарі